Opdragelse og træning

  • Sådan socialiserer du din hvalp eller nye hund

    Det er en god ide at komme i gang med socialiseringen så hurtigt som muligt. En god og tidlig socialisering kan i mange tilfælde afhjælpe problemer med hunde, som er bange for andre hunde, børn, biler osv.

    Introducer derfor din hvalp/hund for så mange forskellige mennesker som muligt – babyer, børn, mænd, kvinder og gamle mennesker. Prøv også at finde mennesker med forskellige hatte, frakker og paraply. Få evt. en ven/veninde til at hjælpe dig med dette. Gå også en tur ned i midtbyen med din hvalp eller nye hund. Her kan du introducere din hvalp/hund til forskellige mennesker, larm, biler, cykler, flag og bannere, som bevæger sig i vinden.

    Hvis det er muligt, er det en god idé at introducere din hvalp eller nye hund til så mange dyr som muligt, i hvert fald de slags dyr, han eller hun senere vil kunne støde på. Det er en selvfølge, at han eller hun får hilst på såvel små som større hunde, selv om det kan virke lidt voldsomt. På den måde lærer han/hun også, at nogle hunde gerne vil hilse, mens andre gerne bare vil være sig selv.

    Din hvalp eller nye hund lærer ved møder med andre hunde hundesprog, og det vil komme den til gode gennem livet. Besøg også gerne hundeskove, hvor din hund kan møde alle slags hunde og hundeejere. Måske møder I her en masse søde hunde, som kan blive gode legekammerater fremadrettet.

    Det er vigtigt at pointere, at alt dette skal ske efter din hvalp eller nye hunds tempo, så han eller hun ikke bliver for overvældet, da det kan gøre mere skade end gavn. Og husk altid at rose din hund og give den masser af gode og motiverende godbidder – naturligvis fra Chrisco. Vi har rigtig mange at vælge mellem uanset om din hund er til store eller små godbidder, om de skal være med kylling, oksekød, lam, fisk osv. Se alle produkter til hund her: https://www.chrisco.dk/hundeprodukter.html

  • Hjælp din hund gennem nytårsaften

    Rigtig mange hunde er bange for lyden af fyrværkeri og kanonslag nytårsaften. Der findes mange løsninger på problemet. Og mindst én af dem skal nok hjælpe din hund til at få en bedre start på det nye år. Vi har samlet nogle af de mest brugte råd.

    Sådan kan du gøre før nytårsaften:

    Begynd nytårstræningen et par måneder før nytår. Afspil en cd med nytårslarm (dvs. raketter, kanonslag, heksehyl osv.) for din hund. Herved vænner din hund sig lige så stille til lyden af fyrværkeri, og han eller hun bliver knap så bange for det nytårsaften. Disse cd’er kan oftest købes hos dyrlægen eller gennem diverse hundeforeninger og hjemmesider.

    Sørg for, at din hund har fået rigelig motion og aktivering i løbet af dagen, så han eller hun er træt og afslappet. Har du mulighed for det, vil din hund vil elske en dejlig lang tur i skoven eller på stranden.

    Hold øje med, hvordan din hund reagerer, når der kommer fyrværkeri, mens i er ude at gå. Dette kan give et billede af, hvor bange din hund er for fyrværkeri. Og så kan du bedre tage dine forholdsregler derefter.

    Overvej at give din hund noget beroligende fra dyrlægen, hvis han eller hun ryster, piver og er helt ulykkelig.


    Sådan kan du gøre selve nytårsaften:

    Hold nytårsaften på landet, hvor der ikke er så meget fyrværkeri.

    Lad aldrig din hund være alene hjemme nytårsaften, uanset om han eller hun er bange for lyden af fyrværkeri og kanonslag eller ej.

    Undgå at fyre bordbomber, knaldperler og lignende af, da de kan forskrække din hund, der hører mange gange bedre end dig.

    Træk gardinerne for vinduerne, så lysglimt ikke ses så tydeligt.

    Tænd for fjernsynet, da lyset fra fjernsynet hjælper med at kamuflere lyset fra raketterne. Ligeledes er lyden fra fjernsynet også mere tryg end larmen fra gaden.

    Vær sammen med din hund og sørg for, at han eller hun kan ligge et roligt sted, hvor han/hun føler sig tryg.

    Lige inden det går løs kl. 24, er det en god ide at give din hund noget, han eller hun finder interessant. Det kan fx være et tyggeben, godbidder eller legetøj. Alt dette kan være med til at aflede din hunds opmærksomhed fra bragene udenfor. Find spændende lækkerier og legetøj her: https://www.chrisco.dk/hundeprodukter.html

    Tænd for musikken. Hvis musikken spiller, kan det virke camouflerende på bragene udenfor.

    Tag aldrig din hund med ud kl. 24, også selv om du ikke har observeret, at han eller hun er bange for fyrværkeriet m.m.

    Prøv at undgå fyrværkeri tæt på huset. Nogle gange kan det selvfølgelig være sværere end andre gange. Tag gerne en god snak med naboerne om dette i dagene op til nytårsaften.

    Hvis din hund absolut skal ud for at besørge i løbet af aftenen, skal du sørge for at holde den i snor, da den af en eller anden grund pludselig kan blive forskrækket.

    Trøst eller ynk aldrig din hund. Du skal i stedet vise ham eller hun, at der ikke er noget at være bange for.

    Gå den sidste tur med din hund i god tid inden I sætter jer til bords, så alt endnu er næste normalt udenfor.

    Byg en hule til din hund, tænd for fjernsynet og/eller radioen og træk gardinerne for, så din hund rigtig kan slappe af.

    Giv din hund noget beroligende fra dyrlægen i god tid inden larmen for alvor bryder løs, så det kan nå at virke.

  • Gør gåturen lidt sjovere!

    En gåtur behøver ikke kun være netop det. Altså en tur, der gås. Der er masser af måder, som du kan kvikke gåturen lidt op på og gøre den mere interessant både for din hund og dig selv. Det kan dog være svært lige at finde på, hvad man skal gøre for at peppe turen op. Derfor har vi herunder lavet en liste, der kan hjælpe dig lidt på vej:

    Kontaktøvelser
    Beløn din hund for at kigge på dig. Du kan for eksempel lave øvelsen således, at din hund ind i mellem lige skal kigge på dig op få kontakt, mens I går. Dette mindsker også din hunds eventuelle lyst til at trække, da den jo bliver belønnet for at være ved dig og se på dig.

    Søgeøvelser
    Hvis du går rundt med et stykke legetøj i lommen, kan du prøve at ”tabe” det under gåturen. Når I er kommet et par meter væk, skal du bede hunden om at finde det. Hvis du synes, at det bliver for let med legetøj, kan du for eksempel tage en pind, en grankogle eller en nøgle og gå lidt med den i hånden. Her skal du dog lige gå med den i hånden lidt, før du kaster den. Ellers dufter den ikke nok af dig.

    En anden rigtig sjov søgeøvelse er godbidstræer”. For at lave et godbidstræ tager du nogle godbidder, som du lægger på grenene af træet. Benyt gerne de træer, som hænger lidt oppe, men din hund skal selvfølgelig stadig kunne nå dem. Hunden må gerne komme op og stå på bagbenene, så får den også trænes bagbenskontrol. Mangler du ideer til nye velsmagende godbidder, kan du se mere her: https://www.chrisco.dk/hundeprodukter.html

    Støder I på væltede træer, træstammer og bænke under jeres gåtur, er balanceøvelser et oplagt afbræk. Få din hund op på de væltede træer, og øv den i at holde balancen ved at få den til at dække, sitte, bakke, vende rundt osv. Hunden vil også synes, at det er sjovt bare at hoppe fra den ene træstamme til den anden – hvis træstammerne altså ligger tæt nok. Pas på med at lade din hund balancere på stablede træstammer, da disse kan løsne sig og trille ned over den.

    Mange hunde synes, at det er kedeligt at gå i snor, men lineføringen kan faktisk godt være sjov. Prøv for eksempel at hæve og sænke tempoet og måske løbe lidt. Du kan også bede din hund om at gå zig-zag mellem dine ben, dreje rundt om sig selv eller du kan pludselig vende dig og gå en anden vej. Disse ting er alle med til, at din hund bliver opmærksom på dig og holder øje med, hvad du finder på næste gang.

    Hyggestunder er også vigtige. Du og din hund kan fx sætte jer på en bænk eller tæppe under jeres normale gåtur. Her får i mulighed for at skabe noget nærkontakt ved at nusse hinanden. Men I får også mulighed for bare at sidde i ro og mag og nyde hinandens selskab. Dette skaber en samhørighed imellem jer, og din hund vil helt sikkert holde af det.

    Som det fremgår ovenfor, behøver den daglige gåtur slet, slet ikke være kedelig. Så det er bare med at komme derud af og udforske de muligheder, naturen byder på. Det er kun fantasien, som sætter grænser for,hvilke aktiviteter I kan lave på gåturen.

    Rigtig god tur!

     

  • Børnevenlige lege

    Når familien anskaffer sig en hund, vil børnene i familien MEGET gerne lege med hunden – og heldigvis for det. Men der er flere ting, som skal tages i betragtning og overvejes inden børn og hund kaster sig ud i leg.  Hvor voldsomt må legen blive? Hvilke lege må leges? Hvis ikke man som forældre har snakket med børnene om, hvordan det skal foregå, risikerer man i stedet, at der sker skader på enten børn eller hund.

    Alle hunde har brug for at lege, og hvem er bedre som legekammerat end børn, der også er legesyge? Faktisk er det sådan, at børns ligefremhed er det, som gør dem ideelle som legekammerat til hunden. Omvendt er det også dette, der ligger til grund, når det går galt. Børn tænker ikke altid over, om legen også er sjov for hunden. Børn gør bare tingene.

    Der skal nødig ske ”uheld” under legen børn og hund imellem, derfor har vi her samlet en liste over lege, som er gode for børn at lave med hund.

    Gemmeleg
    Børnene kan gemme godbidder eller legetøj rundt omkring, som hunden bagefter skal finde. Børn bliver ofte rigtig glade, når de ser hunden finde tingene. Gemmelegen kan også laves på gåturen, hvor børnene gemmer sig, mens forældrene afleder hunden. Børnene vil synes, det er sjovt, når hunden løber rundt for at finde dem. Og det er ekstra sjovt, når hunden endelig finder dem og overdynger børnene med glæde, kys og kram.

    Kontaktøvelser
    Barnet har hunden i nærheden og kalder hundens navn. Når hunden reagerer på navnet belønnes hunden. Øvelsen kan også laves med kommandoen ”kom”, hvor hunden skal komme hen til barnet eller som ”sit”-øvelse, hvor hunden skal sætte sig på kommandoen. Har man flere børn, kan børnene lege ”kom”-leg med hunden. Legen foregår ved at børnene, som står med passende afstand til hinanden, skiftevis kalder ”kom” og belønner hunden, når den når hen til dem.

    Grænsesættende øvelser
    Barnet lærer hunden, at når der bliver sagt ”stop” og denne ene hånd vises som stoptegn, skal hunden stoppe. Hunden belønnes, når den stopper.

    Tricks
    Små tricks er altid sjove for børn at lære hunden. Små tricks som ”vinke”, ”gi’ pote”, ”snurre rundt”, ”zigzag” m.m. er noget som børn og hunde kan få meget sjov ud af at lave i fællesskab. Gå evt. på biblioteket, hvor man kan finde bøger med tricks specielt egnet for børn.

    Soft agility
    Små agility øvelser, hvor hunden fx hopper igennem en hulahopring, over et kosteskaft eller går slalom kan være rigtig sjovt for både børn og hund.

    Aktiveringslegetøj
    Børn kan sagtens sidde og lære hunden at bruge forskellige aktivitetsspil og – bolde. Aktivitetsspil findes i mange prisklasser og sværhedsgrader, men husk på, at det gælder om at barn og hund har det rart sammen og ikke så meget om, hvor dygtig hunden bliver. Chrisco har flere modeller aktivitetslegetøj og aktivitetsbolde. Find dem her: https://www.chrisco.dk/hundeprodukter/hundelegetoj.html

    Dog dance og free style
    Til disse lege er det nødvendigt, at du henter inspiration enten på nettet eller på biblioteket. Men i sin enkelthed gælder det om, at dit barn laver en masse forskellige tricks med hunden, så det passer sammen med et stykke musik.

    Når du ikke finder trækkeleg og pinde-/boldekast på listen, skyldes det, at disse legehurtigt kan blive for voldsomme eller helt gå galt. Hunde bliver meget stressede ved disse lege, så generelt anbefales det, at disse lege begrænses. Hunden ”kører hurtigt op i gear”, og når den er her, bliver hunden hurtigt lidt voldsom i sin leg. Og så er det, at det kan gå galt, så både barn og hund kan komme til skade.

    Vi håber, at ovenstående lege kan give grobund for mange timers leg børn og hund imellem.

    God fornøjelse og rigtig god leg!

    Som altid må I mægtig gerne uploade billeder af jeres forskellige lege/øvelser/aktiviteter på Chriscos facebook-side. Adressen finder du her: https://www.facebook.com/Chrisco.dk/

  • Sådan får du en glad og aktiv hund

    Mange problemer med hunde opstår, fordi hundene keder sig og er understimulerede. En aktiv og stimuleret hund er en glad hund. Sørg derfor for at lave nogle aktive og stimulerende rutiner for din hund i hverdagen.

    Her er lidt forskellige aktiviteter/øvelser:

    Paprullen
    Put nogle godbidder eller foderpiller ind i paprøret enten fra køkken- eller wc-rullen. Klem enderne sammen, og lad din hund arbejde for at få godbidderne ud. Tilbyd røret til din hund som belønning, afledning eller som en aktivitet. På lignende vis kan bøtter, æsker og naturligvis også meget Chrisco og Petstages legetøj benyttes. Find det her:

    https://www.chrisco.dk/hundeprodukter/hundelegetoj.html

    Husk altid at have opsyn med din hund. Stop aktiviteten, hvis hunden begynder at spise rullen, æsken, bøtten, legetøjet osv. Vær yderligere opmærksom på kun at benytte ting, der ikke skader din hunds mund og tænder.

    Aktivitetsbold
    En aktivitetsbold er en bold med hul i til foderpiller eller godbidder. Den kan bruges af såvel hunde som katte. Bare kom din hund eller kats foderpiller eller godbidder i bolden og giv den til dit kæledyr. Foderpillerne eller godbidderne kommer ud af bolden, når din hund eller kat får skubbet til bolden, så hullet vender nedad.

    En aktivitetsbold er rigtig god som underholdning, når din hund eller kat er alene hjemme, idet boldene er meget solide og i hård materiale, der ikke går i stykker under brug. Bolden er også velegnet, hvis din hund er lidt forslugen. Ved at bruge bolden får den maden i små portioner og er dermed længere tid om at spise maden. Dette giver hunden en større mæthedsfornemmelse, og det giver dig en mere veltilpas og glad hund.

    Vi har flere modeller. Se fx denne: https://www.chrisco.dk/chrisco-aktivitetsbold-362.html

    Kontaktøvelse
    Tag et par godbidder i hver hånd og stil dig med armene ud til hver sin side (så du står som et kors) foran din hund. Øvelsen går ud på, at din hund skal tage øjenkontakt med dig. Du skal ikke bede den om det, men bare vente på, at den gør det. I det øjeblik din hund tager øjenkontakten, roser du og giver den belønningen. Formålet er, at du vender hunden til at tage kontakt med dig. Hunden finder ud af, at det betaler sig at kigge op på dig, og det vil komme dig til gavn. For eksempel vil dit indkald ofte blive bedre, idet din hund holder mere øje med dig. Varier øvelsen ved at lade din hund stå eller dække, mens I laver øvelsen. Prøv også at lave øvelsen, mens du har hunden i snor på gåturen. Øvelsen kan med fordel udføres med en klikker.

    Husk altid at have rigeligt med lækre godbidder, hundekiks eller lignende med, når du træner med din hund. En god idé er også en Chrisco godbidspose, så dine godbidder ikke fedter i lommen. Læs mere her: https://www.chrisco.dk/chrisco-godbidspose.html

    Tæppe
    Prøv at lægge en godbid ind under et tæppe, og lad din hund selv forsøge at finde ind til godbidden. Vi har masser af lækre godbidder at vælge imellem. Find dem her:

    https://www.chrisco.dk/hundeprodukter/godbidder.html

    Det er en simpel lille aktivitet, som mange hunde alligevel bruger rigtig meget energi på at løse. Er dette for let for din hund, kan aktiviteten udvides. Læg godbidden på tæppet og fold herefter tæppet hen over godbidden. Jo flere gange du folder tæppet, jo sværere bliver det for din hund.

    Vandbalje
    Tag et vandfad og hæld en passende mængde vand i. Put herefter nogle godbidder ned i baljen. Du kan både bruge godbidder, der flyder, og dem, der synker til bunds. Din hund skal nu forsøge at fange godbidderne. Hvis du har en vandbalje, som er stor nok til, at din hund kan stå med poterne i den, er så bliver din hunds poter afkølet, hvilket især kan være dejligt om sommeren.

    Plastbøtte / Vandlegetøj
    Har du en hund, som er rigtig glad for vand, og for at hente ting, kan du prøve at lægge et par godbidder i en plastbøtte og kaste den ud i vandet. Din hund skal så svømme ud efter den, og han eller hun får først godbidden, når han/hun kommer med den til dig. Denne aktivitet er samtidig en god måde at få din hund ud at svømme og motionere den på den måde. Du skal dog huske på ikke at kaste den for mange gange (dette gælder også med bolde, pinde, dummyer o.l.), da det kan gøre hunden stresset. Få gange skader ikke, men mange gange er ikke godt for hunden. Alt skal ske med måde.

    Se Chrisco vandlegetøj her: https://www.chrisco.dk/catalogsearch/result/?q=vandleget%C3%B8j

    Gemmeleg med godbidder eller legetøj
    Gem godbidder rundt omkring i huset og send din hunden ud og finde dem. Det kan selvfølgelig også gøres med legetøj. Aktiviteten kan med fordel også bruges som beskæftigelse til hunden, når den skal være alene hjemme.

    Spred din hunds foder i græsset
    i stedet for at give din hund dens mad i en skål, kan du prøve at sprede dens foder ud over græsset i haven. På den måde skal din hund bruge sin næse for at finde maden. Fordelene ved at sprede din hunds foder ud er, at den bruger sin næse og sit hoved, bliver aktiveret og opnår en større mæthedsfornemmelse. Har du en forslugen hund, kan dette en god måde at få hunden til at spise langsomt ligesom aktivitetsbolden også er.

    Plastflaske
    Har du en sodavandsflaske eller lignende i hård plast liggende, kan denne også bruges til at aktivere hunden. Put små godbidder ned i flasken, og lad nu hunden selv finde ud af at få dem ud igen. Flasken SKAL være af hård plast, da bløde plastflasker går for let i stykker, og derved kan skade hunden.

    Bløde Chrisco godbidder til at putte i plastflasken kan du finde her: https://www.chrisco.dk/hundeprodukter/godbidder/blode-godbidder.html?___SID=47v97lkmhvoorc8l201r1135b4U

    Grankogle
    Er det årstid for grankogler, kan disse også bruges til at aktivere din hund. Skub små godbidder ind imellem koglens dele. Din hund kan herefter få lang tid til at gå med at forsøge at få godbidderne ud. Vær opmærksom på, at din hund godt kan tygge koglen i stykker. Fjern de løse stykker, så din hund ikke kommer til skade.

    Et rigtig godt alternativ er Chrisco Bondegårdsdyr i kraftigt gummi:

    https://www.chrisco.dk/hundeprodukter/hundelegetoj/gummilegetoj/chrisco-bondegardsdyr.html

    Tricks
    Tricks er altid sjovt at lave med din hund, og der findes et utal af dem. Bamse, godbid på næsen, rul rundt, spil død og snurre er bare nogle af dem. Søg efter tricks på nettet eller kig i diverse hundebøger for at finde vedledning til, hvordan du bedst lærer din hund tricks.

    Træning
    Alle hunde har brug for træning, og træning kan være mange ting. Lydighedsøvelser som sit, stå og dæk, sammen med agility, rally, dog dancing og IPO er alle forskellige træningsformer. Opsøg evt. den lokale hundeklub for at komme på træningshold eller se, hvordan du bedst træner din hund ved at søge på nettet eller i hundebøger.

    Aktivitetsspil
    Aktivitetsspil findes i mange forskellige afstøbninger og ikke mindst prisklasser. Sørg for at vælge aktivitetsspil ud fra din hunds præferencer, og hvor vant den er med at få stillet opgaver. En hund, som er ny inden for aktivitetsspil, vil have godt af at starte med et aktivitetsspil, som ikke er så svært. Det er med til at opbygge hundens selvtillid og give den lyst til mere. En hund, der er vant til mange udfordringer, kan sagtens tilbydes nogle af de lidt svære aktivitetsspil. Men lad vær med at tro, at din hund er dum, hvis ikke den klare aktivitetsspillet i første, andet eller tredje forsøg. Pointen med aktivitetsspil er IKKE, at din hund er hurtig til at lære dem. Hele ideen med aktivitetsspil er, at hunden skal bruge hoved og synes det er sjovt. Gennemskuer hunden alligevel spillet hurtigt, så fortvivl ikke. Så længe hunden synes det er sjovt, kan man bruge spillet, som man bruger alt andet træning og aktivitet. Nemlig som det det er – en aktivitet. Afhængig af aktivitetsspillets art kan spillet bruges som underholdning, mens hunden er alene hjemme. Men sørg for, at spillet ikke kan gå i stykker og skade hunden.

     

  • Daglig motion er vigtig

    Daglig motion er vigtig for din hvalps opbygning af muskler, sener, ledbånd – ja, hele dens fysik.

    Du skal tænke dig godt om, når du vælger at anskaffe hund. Husk på, at motionen skal passe til hunden. Ud over den daglige motion og aktivering i hjem og/eller have, har hunde meget forskellige behov. Nogle kan nøjes med 3 små daglige lufteture og aktivering, evt. indendørs aktivering, mens andre bør have over 80 minutter daglig motion og aktivering.

    Som ejer er det naturligvis op til dig selv at vurdere, om din hund trives med den motion og aktivering, du tilbyder den. Vær opmærksom på, at hvalpe af store racer skal motioneres skånsomt, mens de vokser. Husk også på, at en hund kun svært kan motioneres træt, hvorimod den hurtigt bliver træt, hvis den får lov til at bruge sin næse, øjne, ører og hjerne. Sørg altid for at have legetøj og godbidder på dig til at træne, aktivere og belønne din hund. Som ansvarsfuld hundeejer skal du naturligvis også huske altid at have hundeposer på dig, når du er ude at gå med din hund.

    Til at begynde med får din hvalp rørt sig tilstrækkeligt gennem dens naturlige nysgerrighed og legetrang.

    Motion i forbindelse med cykling er en meget hård og ensidig belastning, som først bør finde sted, når din hvalp er udvokset. Hvis din voksne hund ikke kan følge med, når du er ude at cykle eller løbe, skal du stoppe op med det samme for at undgå at hunden bliver overanstrengt eller endnu værre evt. får muskel- eller fiberskader. Også springøvelser skal gemmes til din hund er blevet voksen.

    Har du en ældre hund, oplever du ofte, at den kan blive lidt stivbenet og gigtplaget. I sådanne tilfælde er det derfor en god idé at erstatte de lange motionsture med korte, men hyppige ture.

6 Indlæg