Socialisering

 • Sådan socialiserer du din hvalp eller nye hund

  Det er en god ide at komme i gang med socialiseringen så hurtigt som muligt. En god og tidlig socialisering kan i mange tilfælde afhjælpe problemer med hunde, som er bange for andre hunde, børn, biler osv.

  Introducer derfor din hvalp/hund for så mange forskellige mennesker som muligt – babyer, børn, mænd, kvinder og gamle mennesker. Prøv også at finde mennesker med forskellige hatte, frakker og paraply. Få evt. en ven/veninde til at hjælpe dig med dette. Gå også en tur ned i midtbyen med din hvalp eller nye hund. Her kan du introducere din hvalp/hund til forskellige mennesker, larm, biler, cykler, flag og bannere, som bevæger sig i vinden.

  Hvis det er muligt, er det en god idé at introducere din hvalp eller nye hund til så mange dyr som muligt, i hvert fald de slags dyr, han eller hun senere vil kunne støde på. Det er en selvfølge, at han eller hun får hilst på såvel små som større hunde, selv om det kan virke lidt voldsomt. På den måde lærer han/hun også, at nogle hunde gerne vil hilse, mens andre gerne bare vil være sig selv.

  Din hvalp eller nye hund lærer ved møder med andre hunde hundesprog, og det vil komme den til gode gennem livet. Besøg også gerne hundeskove, hvor din hund kan møde alle slags hunde og hundeejere. Måske møder I her en masse søde hunde, som kan blive gode legekammerater fremadrettet.

  Det er vigtigt at pointere, at alt dette skal ske efter din hvalp eller nye hunds tempo, så han eller hun ikke bliver for overvældet, da det kan gøre mere skade end gavn. Og husk altid at rose din hund og give den masser af gode og motiverende godbidder – naturligvis fra Chrisco. Vi har rigtig mange at vælge mellem uanset om din hund er til store eller små godbidder, om de skal være med kylling, oksekød, lam, fisk osv. Se alle produkter til hund her: https://www.chrisco.dk/hundeprodukter.html

 • Børn og hunde

  De fleste børn synes, det er sjovt at lege og kæle med hunde – og de fleste hunde trives godt med børn og finder sig i meget fra børnenes side. Der findes ikke nogle specielt børneegnede racer, men nogle racer er nemmere at håndtere for den travle familie end andre.

  Et godt forhold børn og hund imellem opstår ikke altid af sig selv. Vi vil gerne hjælpe jer på vej med en række gode råd til et godt forhold.

  ”Sprogvanskeligheder” skaber ofte problemer. Hunde og mennesker taler ikke samme sprog, og især børns kropssprog og måde at tage kontakt på afviger meget fra hundes.

  De fleste børn har ofte hurtige flagrende bevægelser og elsker at kramme dem, de holder af, men tæt kontakt er meget unaturligt for en hund.

  Modsat kan hvalpes vilde leg og bid i fingre, bukser og legetøj være skræmmende for nogle børn (og deres forældre), og de fleste familier bliver også utrygge, hvis hvalpen eller den voksne hund knurrer ved foderskålen, eller når den forsvarer et stykke legetøj.

  Både børn og hunde skal lære at omgås og respektere hinanden, og som voksen er det rart at have nogle regler for hund og børns samvær, uanset om det gælder børn og hund i samme familie eller mødet mellem børn og hunde, der ikke kender hinanden i forvejen.

  Almindeligvis synes hunde, at børn larmer meget og bevæger sig mærkeligt. De overtræder ofte alle regler for god hundepli, forstår ikke de signaler hunden sender for at få lidt afstand eller ro, men sætter på den anden side heller ikke pris på, hvis hunden tygger lidt forsigtigt i dem med sine skarpe hvalpetænder.

  Børn sender ofte nogle svært forståelige signaler til hundene, og hvis en hund ikke er vant til børn, kan de ligefrem virke skræmmende.

  Derfor er det bedst at tilvænne hunden til børn med tidlig og hyppig kontakt. Det mest optimale er, at hvalpen allerede har jævnlig kontakt med børn hos opdrætteren, og at denne kontakt holdes ved lige, når den kommer hjem til sin nye familie.

  Oplevelserne skal være rare og på både hvalpens og børnenes præmisser. Tilbydes kontakten før hvalpen er 3-4 måneder gammel, vil den opfatte børn som en naturlig del af sine omgivelser. Præsenteres hunden først for børn på et senere tidspunkt, tager tilvænningen længere tid, og kræver større forståelse og indsats fra de involverede parter.

  Ved en senere tilvænning er det ekstra vigtigt at respektere hundens signaler, og sørge for at al kontakt er rar, og hunden ikke bliver presset til kontakt, som den endnu ikke er tryg ved.

  Børn synes almindeligvis, at hunde er bløde, nuttede og spændende – men måske også lidt farlige. Mange børn har ofte svært ved at lade hunden være. De er meget glade for den og vil gerne kramme og kæle den, men bliver kede af det, når den bider dem i fingre og bukseben, eller stjæler deres legetøj og måske bider det i stykker.

  For at styrke båndet mellem børn og hund, men også hjælpe med at aflede hunden, hvis den bliver for voldsom, er det en god idé at lære børnene at lave en lille kunst med hunden. Det kan fx være at sitte, gi´pote eller lignende. Indlæringen skal ske under kyndig vejledning og overvågning af en voksen.

  Du kan også efterlade en lille del af hundens daglige foderration i en lille skål på bordet, som børnene kan bruge som belønning til hunden. Eller du kan pakke nogle få foderpiller ind i paprøret fra køkken eller wc-ruller, og tilbyde røret til din hund som belønning eller afledning.

  Husk på, at det er vigtigt, at børnene lærer at forstå og respektere de signaler, hunden sender, når den har brug for fred, en lille pause eller lidt mere afstand.

  Her er eksempler på signaler, som hunde sender:

  • Sammenknebne øjne
  • Lav hoved- eller kropsholdning
  • Kigge væk (dreje hovedet)
  • Gabe
  • Slikke sig om snuden
  • Smaske
  • Hunden ”fryser” fast i en bestemt position, fx lav krop- og hovedholdning
  • Tilbagelagte ører og lange mundvige
  • Puster (hyppig vejrtrækning).

   

  Som en hjælp til at undgå konflikter børn og hunde imellem, bør børn lære at huske på følgende:

  • Gå aldrig hen til en hund, der står bundet.
  • Spørg altid en voksen om lov, før du tager kontakt til en fremmed hund.
  • Lad hunden komme til dig.
  • Rør aldrig en hund, der sover.
  • En hund, der spiser eller gnaver kødben skal have fred.
  • Hunde kan ikke lide at kramme.
  • Hold ikke fast i hunden.
  • Bed en voksen om hjælp, hvis hunden har taget dit legetøj.
  • Løft ikke en hund op.

   

  For at undgå uheldige situationer børn og hunde imellem bør voksne tænke på nedenstående:

  • Efterlad aldrig en bundet hund uden opsyn.
  • Lad aldrig hund og børn under ca.10 år være sammen uden opsyn.
  • Hunden bør have MINDST et lettilgængeligt fristed, hvor den altid har fred.
  • Respekter ALTID både hund og børns behov for fred eller afstand.
  • Hold øje med hvordan dine børn behandler hunden. De skal dog ikke opdrage den, så kan resultatet blive en uvorn voksen hund.
  • Børn skal omvendt lære, at hunden skal opføre sig ordentligt. Vis dem, hvad de skal gøre, når hunden gør noget forkert. Og hav altid et vågent øje med hund og børn, så hunden ikke lærer noget forkert.
  • Lær alle gæster at omgås din hund på en god måde. Lær dem fx, at hos jer hilser man venligt på hunden, når man er kommet inden for døren og giver den en godbid. Det er derfor en god idé at have en skål med godbidder klar ved døren, som alle gæster kan tilbyde jeres hund.

   

  Sørg for at følge disse råd og sæt grænser for både børn og hunde, så opnår I nemt et godt forhold børn og hunde imellem hele livet igennem.

2 Indlæg