Sundhed og pleje

 • Har din hund symptomer på tand- og mundproblemer?

  Det er altid bedre at forebygge end at helbrede. Helt op til 85% af alle hunde har problemer med tænder og tandkød. Det er derfor ligeså vigtigt at pleje og holde din hunds tænder sunde som dine egne, da det er afgørende for dens generelle sundhed.

  Læs mere om, hvordan du kan holde din hunds tænder sunde her: https://www.chrisco.dk/hvad-er-sunde-hundetaender-og-hvordan-faar-min-hund-det/

  Hvis din hunds tænder ikke bliver passet som de skal, får det altid konsekvenser.

   

  Og har din hund ondt i tænder og/eller mund, oplever du muligvis et eller flere af følgende symptomer:

  Den lugter ud af munden og har dårlig ånde

  Den har meget rødt, hævet og betændt tandkød

  Den har misfarvede tænder og gulbrune belægninger udenpå tanden ved tandkødsranden

  Den har knækkede og/eller løse tænder

  Den bløder fra munden

  Den savler mere.

   

  Du skal også være opmærksom på, om din hund opfører sig anderledes end normalt:

  Det er svært for den at åbne eller lukke munden

  Den holder op med at holde ting i munden

  Den har svært ved at tygge og spise

  Den bider ikke længere i fx tyggeben

  Den har nedsat appetit

  Den har tabt sig

  Den tager poterne op til munden eller kører hovedet hen ad gulvet

  Den ændrer temperament

  Den holder sig mere for sig selv

  Den sover mere

  Mange hunde bider smerten i sig, selvom de har tand- og mundproblemer. Men kontakt endelig din dyrlæge, hvis du har lagt mærke til ét eller flere af disse symptomer eller hvis din hund har ændret adfærd.

 • Hvad er sunde hundetænder, og hvordan får din hund det?

  Som hundeejer er det vigtigt, at du er opmærksom på din hunds tænder. Den kan nemlig have de samme sygdomme i mundhulen som du som menneske. Du kan undgå, at den får parodontose og andre tand- og mundsygdomme ved at sørge for at dens tænder bliver rengjort regelmæssigt og korrekt for plak og tandsten.

  Hvad er plak?
  Plak er en slags slim på tænderne. Det er en blød, hvid og klæbrig belægning af bakterier og madrester, der danner sig i din hunds mund hele tiden. Hvis disse belægninger bliver siddende, kalker de til og hærdes til tandsten.

  Hvad er tandsten?
  Tandsten er en hård, ru og gulbrun belægning udenpå tanden ved tandkødsranden. Tandsten giver typisk din hund dårlig ånde.

  Sådan holder du din hunds tænder sunde:

  Børst tænder på din hund én gang dagligt. Anvend en tandpasta fremstillet specielt til hunde. Væn din hund til tandbørstning og anden pleje allerede fra den er hvalp. Husk at rose din hund og belønne ham eller hende med godbidder, så forbinder han/hun tandbørstningen med noget rart.

  Giv din hund Chrisco DentalCare-produkter enten dagligt eller jævnligt – alt efter produkt. Med deres unikke form og sammensætning er de særdeles effektive. De er specielt sammensat til at rense din hunds tænder, reducere plak og tandsten samt forebygge tandkødsproblemer. Se alle DentalCare-produkterne her: https://www.chrisco.dk/dental-care/

  Du kan derudover også vælge at give den fx Chrisco Mix-ben, Chrisco Tyggeben, Chrisco Tyggeruller, Chrisco Massive tyggeben i oksehud eller røget grisehud. Se alle Chews-produkter her: https://www.chrisco.dk/hundeprodukter/tyggeting-tyggeben.html

  Sørg altid for, at din hund har et stort udvalg af tandrensende legetøj, fx legereb, aktivitetslegetøj med specielle riller osv. Kig forbi dit lokale supermarked, hvor du normalt handler Chrisco dyretilbehør til din hund og lad dig inspirere. Du kan også se alt vores legetøj her: https://www.chrisco.dk/hundeprodukter/hundelegetoj.html

  Giv din hund foder, der er specielt udviklet til at forebygge dannelsen af tandsten.

  Få tjekket din hunds tænder hos dyrlægen i forbindelse med det årlige sundhedstjek. Hvis den allerede har fået tandsten, anbefaler vi en tandrensning hos dyrlægen. Når tænderne er blevet ultralydsrenset og poleret, har ny plak svært ved at sætte sig fast igen. Hvis tænderne derimod ikke bliver renset for plak, er der stor risiko for, at der bliver dannet tandsten og tandkødsbetændelse. Og bliver det siddende for længe, bliver det til parodontose, hvilket giver løse og ømme tænder samt risiko for bakteriespredning til livsvigtige organer.

  Ved at følge ovenstående punkter sikrer du dig, at din hund har en sund mundhule med sunde, hvide og faste tænder, der ikke generer den i dagligdagen eller øger risikoen for følgesygdomme.

2 Indlæg