hundeadfærd

  • Børnevenlige lege

    Når familien anskaffer sig en hund, vil børnene i familien MEGET gerne lege med hunden – og heldigvis for det. Men der er flere ting, som skal tages i betragtning og overvejes inden børn og hund kaster sig ud i leg.  Hvor voldsomt må legen blive? Hvilke lege må leges? Hvis ikke man som forældre har snakket med børnene om, hvordan det skal foregå, risikerer man i stedet, at der sker skader på enten børn eller hund.

    Alle hunde har brug for at lege, og hvem er bedre som legekammerat end børn, der også er legesyge? Faktisk er det sådan, at børns ligefremhed er det, som gør dem ideelle som legekammerat til hunden. Omvendt er det også dette, der ligger til grund, når det går galt. Børn tænker ikke altid over, om legen også er sjov for hunden. Børn gør bare tingene.

    Der skal nødig ske ”uheld” under legen børn og hund imellem, derfor har vi her samlet en liste over lege, som er gode for børn at lave med hund.

    Gemmeleg
    Børnene kan gemme godbidder eller legetøj rundt omkring, som hunden bagefter skal finde. Børn bliver ofte rigtig glade, når de ser hunden finde tingene. Gemmelegen kan også laves på gåturen, hvor børnene gemmer sig, mens forældrene afleder hunden. Børnene vil synes, det er sjovt, når hunden løber rundt for at finde dem. Og det er ekstra sjovt, når hunden endelig finder dem og overdynger børnene med glæde, kys og kram.

    Kontaktøvelser
    Barnet har hunden i nærheden og kalder hundens navn. Når hunden reagerer på navnet belønnes hunden. Øvelsen kan også laves med kommandoen ”kom”, hvor hunden skal komme hen til barnet eller som ”sit”-øvelse, hvor hunden skal sætte sig på kommandoen. Har man flere børn, kan børnene lege ”kom”-leg med hunden. Legen foregår ved at børnene, som står med passende afstand til hinanden, skiftevis kalder ”kom” og belønner hunden, når den når hen til dem.

    Grænsesættende øvelser
    Barnet lærer hunden, at når der bliver sagt ”stop” og denne ene hånd vises som stoptegn, skal hunden stoppe. Hunden belønnes, når den stopper.

    Tricks
    Små tricks er altid sjove for børn at lære hunden. Små tricks som ”vinke”, ”gi’ pote”, ”snurre rundt”, ”zigzag” m.m. er noget som børn og hunde kan få meget sjov ud af at lave i fællesskab. Gå evt. på biblioteket, hvor man kan finde bøger med tricks specielt egnet for børn.

    Soft agility
    Små agility øvelser, hvor hunden fx hopper igennem en hulahopring, over et kosteskaft eller går slalom kan være rigtig sjovt for både børn og hund.

    Aktiveringslegetøj
    Børn kan sagtens sidde og lære hunden at bruge forskellige aktivitetsspil og – bolde. Aktivitetsspil findes i mange prisklasser og sværhedsgrader, men husk på, at det gælder om at barn og hund har det rart sammen og ikke så meget om, hvor dygtig hunden bliver. Chrisco har flere modeller aktivitetslegetøj og aktivitetsbolde. Find dem her: https://www.chrisco.dk/hundeprodukter/hundelegetoj.html

    Dog dance og free style
    Til disse lege er det nødvendigt, at du henter inspiration enten på nettet eller på biblioteket. Men i sin enkelthed gælder det om, at dit barn laver en masse forskellige tricks med hunden, så det passer sammen med et stykke musik.

    Når du ikke finder trækkeleg og pinde-/boldekast på listen, skyldes det, at disse legehurtigt kan blive for voldsomme eller helt gå galt. Hunde bliver meget stressede ved disse lege, så generelt anbefales det, at disse lege begrænses. Hunden ”kører hurtigt op i gear”, og når den er her, bliver hunden hurtigt lidt voldsom i sin leg. Og så er det, at det kan gå galt, så både barn og hund kan komme til skade.

    Vi håber, at ovenstående lege kan give grobund for mange timers leg børn og hund imellem.

    God fornøjelse og rigtig god leg!

    Som altid må I mægtig gerne uploade billeder af jeres forskellige lege/øvelser/aktiviteter på Chriscos facebook-side. Adressen finder du her: https://www.facebook.com/Chrisco.dk/

  • Hundens adfærd

    Vil man forstå hunden, må man sætte sig ind i hundens adfærd. Når man snakker adfærd, snakker man om den måde hunden handler og reagerer på i henhold til sine omgivelser. Mangel på forståelse for hundens adfærd kan i mange tilfælde skabe store problemer både for hundens ejer, men også i relationer hund og hund imellem.

    Man skal huske på, at selvom hunden er et tamdyr, har den stadig flere instinkter, som stammer fra ulvene. Noget af det, hunden har med sig fra ulvene, er, at den er et flokdyr. I en flok har alle medlemmerne hver sin rolle, og et af medlemmerne har rollen som leder. At være leder betyder, at man skal sørge for egen og andres overlevelse. Det er det, man oftest henviser til, når man snakker om, at man skal gøre det klart for hunden, hvem der er leder. At være leder betyder bl.a., at man sørger for, at alle får noget at spise, at flokken klarer sig, og at man er den, som klarer problemerne. Føler hunden ikke, at man som ejer lever op til denne rolle, vil hunden – hvis det er en selvsikker hund – forsøge at overtage rollen, eller den vil – hvis den ikke er så selvsikker – føle sig fortabt, og forvirret. Hvis hunden forsøger at overtage lederrollen, vil den søge at bestemme, hvordan tingene skal være. Det kan skabe problemer i relationen mellem ejer og hund, så derfor skal man sikre sig, at man lever op til rollen som leder. At være leder betyder dog ikke, at man skal være hård i sin omgang med hunden, men derimod at man roligt kan fortælle hunden, hvordan tingene skal være. Herved opnår man hundens respekt, og man kan få et kærligt og harmonisk forhold til hinanden.

    Når hunde kommunikerer med mennesker, sker det gennem de signaler, hunden sender. Hunde er rigtig gode til at opfange det mindste lille signal, mens mennesker ofte ikke opfanger selv de mest tydelige af hundens signaler. Da hunde ikke kan lære menneskesprog, er det i stedet menneskers opgave at lære at forstå hunden.

    Nogle signaler hører til racerne som fx jagthunde, der står stand eller hyrdehunde, som hyrder, mens andre signaler er generelle for racerne. Ved at studere, læse og lære om hundens signaler kan vi mennesker blive bedre til at tyde hundens signaler, men også at bruge dem, når vi har med hunde af gøre.

    Blandt de signaler hunden bruger til at vise venlighed og accept kan nævnes:

    • At fjerne blikket eller vende hovedet
    • Vende bagdelen eller siden til
    • Bøje i forbenene, gå i legebuk og opmuntre til leg
    • Lægge eller sætte sig ned (skal ikke fejltolkes for underkastelse)
    • Gabe
    • Slikke sig om munden eller lave smaske lyde
    • Sænke øre og hale
    • Gå i en bue uden om
    • Blinke med øjnene.

2 Indlæg