Sådan aktiverer og stimulerer du din kat

Ligesom alle andre dyr har din kat også behov for at blive aktiveret og stimuleret. Hvis ikke katte bliver aktiveret og stimuleret, ender de enten med at blive helt passive i deres adfærd, eller også bliver de nogle være ballademagere.

Listen nedenfor viser aktiviteter/øvelser, du kan lave med og/eller for din kat:

Udkigsposter
Katte kan godt lide at holde øje med tingene, og det skal helst være fra oven. Derfor er det godt at kunne tilbyde din kat udkigsposter, hvor den kan lige i fred og ro og bare betragte omgivelserne. Katte vælger ofte selv at benytte vindueskarme, kommoder, spiseborde og stole. Har de mulighed for det, vil katte også gøre brug af skabe, hylder, hemse osv. Så kig dit hjem igennem og se efter, hvor du kan tilbyde din kat udkigsposter. Hvis ikke du selv har nogle oplagte udkigsposter, kan du købe et kradsemiljø. Et kradsemiljø kan være udformet på forskellige måder, nogle har et repos, hvor katten kan ligge og betragte omgivelserne, nogle har et hul eller en hule og forskellige andre ting, der kan aktivere katten. Kradsemiljøer findes forskellige højder, bredder og ikke mindst priser. Se Chriscos udvalg her: https://www.chrisco.dk/kat/kattetilbehor/kradsemiljoer.html

Aktivitetsbold
En aktivitetsbold er en bold med hul i til foderpiller eller godbidder. Og rigtig mange af dem er velegnede til såvel katte som hunde. Kom foderpiller eller godbidder i bolden og giv den til dit kæledyr. Foderpillerne eller godbidderne kommer ud af bolden, når din kat får skubbet til bolden, så hullet vender nedad.

En aktivitetsbold er rigtig god som underholdning, når din kat er alene hjemme. Boldene er meget solide og i hård materiale, der ikke går i stykker under brug. Bolden er også velegnet, hvis din kat er forslugen. Når den får sit foder serveret i en aktivitetsbold, får den lidt mad ad gangen og er dermed længere tid om at spise maden. Det gør den mæt på den gode måde, og det giver dig en mere veltilpas og glad kat.

Vi har flere modeller. Se fx denne: https://www.chrisco.dk/kat/kattelegetoj/chrisco-aktivitetsbold.html

Legetøj
Katte har et stærkt jagtinstinkt. Er din kat en udekat, så har den rig mulighed for at benytte sit jagtinstinkt, omvendt hvis du har en indekat, så er det umiddelbart langt sværere for den at foretage sig jagtaktiviteter. Legetøj i form af bolde, pelsmus, en tumling, en legetøjsfugl og en legestang er derfor et godt alternativ til jagten. Der findes forskellige modeller med klokke, raslelyd, pivelyd og katteurt. Se vores udvalg af kattelegetøj her: https://www.chrisco.dk/kat/kattelegetoj.html

Når din kat puffer til en bold eller en mus, triller bolden/musen hen over gulvet. Det skaber en situation, hvor din kat kan jage bolden/musen, og denne aktivitet kan din kat få lang tid til at gå med.

En legestang giver dig mulighed for at lege sammen med din kat. Bevæg legestangen i forskellige retninger og få din kat til at jage den. Nogle vil bruge en laserpointer i stedet for, men PAS PÅ med dette, da det kan stresse din kat voldsomt! Katten bliver frustreret over, at den aldrig kan fange den røde plet og aldrig når at se, hvor den bliver af. Den er pludselig bare væk. Yderligere skal du være meget påpasselig med, at laseren ikke rammer din kats øjne, da det kan resultere i øjenskader. Så pas på med at bruge laserpointeren.

Skotøjsæske
Skær eller klip nogle huller i siden på æsken nede ved bunden. Hullerne må ikke være for store, men skal være tilpas store til, at din kats forben kan komme ind, men lille nok til at dens hoved ikke kan. Tape låget fast på æsken. Læg nu enten nogle foderpiller, en bold, plysmus eller lignende i æsken. Giv æsken til din kat, og lad den selv forsøge at få tingene ud igen.

Gemmeleg
Gem godbidder, foderpiller eller kattelegetøj rundt omkring i huset på steder som hylder, kasser, i hjørner, vindueskamme osv. og send din kat ud for at finde dem. Dette er en god aktivitet til når din kat er alene hjemme. Se vores Chrisco godbidder til kat her: https://www.chrisco.dk/kat/kattegodbidder.html

Paprullen
Put nogle godbidder eller foderpiller ind i et paprør fra køkken- eller wc-rullen. Klem enderne sammen og lad din kat arbejde for at få godbidderne ud. Tilbyd røret til din kat som belønning, afledning eller som en aktivitet. På lignende vis kan bøtter, æsker o.l. benyttes, husk altid at have opsyn med din kat. Stop aktiviteten, hvis den begynder at spise rulle, æske, bøtte osv. Vær yderligere opmærksom på kun at benytte ting, der ikke skader din kats mund og tænder.

Vandbalje
Tag et vandbalje og hæld lidt vand i. Kom herefter nogle godbidder, foderpiller eller kattelegetøj ned i baljen. Hvis du kommer godbidder i, kan du både bruge dem, der flyder, og dem, som synker til bunds. Din kat skal nu forsøge at fange godbidderne. Katte kan få timer til at gå med at ”fiske”, men sørg for at lægge noget tungt i bunden, så den ikke kan vælte baljen.

Løbegård
Har du mulighed for det, er en løbegård en rigtig god ting til indekatten.  En løbegård giver indekatten mulighed for at udforske verden uden for, og derved får din kat en masse nye indtryk. Hvis det er muligt, kan du bygge løbegården i forbindelse med huset fx ved et vindue. Det giver din kat mulighed for at gå ind, hvis den ønsker det, hvilket kan være nyttigt, så ikke du skal til at flytte dens mad, vand og kattebakke ud i løbegården. Opsæt også gerne udkigsposter i løbegården og indret løbegården, så den får lidt adspredelse, fx med sten i et hjørne, et rør, den kan løbe i gennem eller nogle planter, der selvfølgelig ikke er giftige for katten.